Thursday, 11 August 2011

Puding Roti Caramel

Tayang gambar dulu..hehe =P


Okeh..cane buat?simple~ ^^

Bahan-bahan A:

  1. Setengah cawan gula dimasak hingga perang.
  2. Tuang dalam bekas/loyang yang telah dicalit butter
Bahan-bahan B:

  1. 2 bj telur
  2. 10 keping roti gardenia
  3. 2 sudu besar tepung kastard (sukatan rata)
  4. 1 tin susu cair
  5. 1 tin air buah fruit cocktail (i chose peaches)
  6. setengah cawan gula
  7. 1 sudu teh essen vanilla
Cara Penyediaan:

  1. Panaskan kukusan
  2. Blend semua bahan B (kecuali buah dlm tin)
  3. Tapiskan dan masukkan ke dalam bekas gula yg dimasukkan tadi
  4. Tutup dengan cling film (x mo wap air masuk time kukus)
  5. Kukus hingga masak or 30 mins whichever is sooner.
  6. Setelah masak, sejukkan sekejap di luar n kasi chill dlm peti sejuk.
  7. Untuk menghias, terbalikkan loyang/acuan puding roti tadi ke atas pinggan  then susun ler fruit cocktail cecantek yer! ^^


Dalam acuan.. yg 1st tu air gula as their base lah.then topup with bahan2 B.


Yeay! 1st try done! hehe..nx try kasik cun lg yer.. =P


 k, selamat mencobaaaa!!

xoxo

najihah ismail ^^v

No comments:

Post a Comment